Judgemental dan Racist





Adik mintak tulis biodata.
Dah generasi baru, aku kena perbaharu,
Jadi aku tulis rare sikit,
Tarikh lahir aku 30/2,
dia tak syak apa-apa.
Cantekk.

Kalau perasan kat situ, alma mater aku makin panjang tulisan dia, alhamdulillah directly proportional dengan tumbesaran.

Dan aku rasa dengan tak mengkategorikan apa-apa ni buat aku kurang judgemental.
Dan semua aku tulis pakai pen sama, untuk kurangkan racism dalam diri aku.
Pandai-pandailah kau dik,

Adik aku akhirnya fed up,
sudahnya kena tulis baru hmmm.

Selipar

I lost my slippers. Yes, a pair of pink slippers. I love that slippers so much. Well, maybe cinta bukan erti memiliki applies here?

"Umi, mana selipar along?"
"Ada la tu kat mana-mana."
"Kalau takde."
"Takde rezeki la tu."

I went speechless. How do you counterattack that kinda attack? Bedose kot. I don't know but few hours later cik (grandma) found my slippers. Alhamdulillah :)

Boycott ke tak?

There was this one time I was into baking so much so I bake every single day, literally. I dont’t eat too much sweets but my brother, Ih do. So, I was thinking to bake (I had only put it to chill, I didn’t bake it, now I am confuse with myself) an oreo cheesecake. Ih was gonna get the best of both worlds; oreo and cheese. I was so happy for him. 

So I took the car key and asked my utmost company, Farah Najihah to come with me. It took me +-10mins to drive from my home to Jerteh. As we get out of the car, I got my phone prepared with the recipe and my mind was only for the oreos. I took the shopping basket and went straight to the cookies isle. There were already two girls in their batik uniforms picking their cookies. As I laid my hands on the glorious OREO, one of girls started to be a little loud;

“Aku rasa OREO ni boikot lah.”
“Eh ye ke. Asal pulak?”
“Dia sumbang USDxxbil ke Israel nuh.”
(Solidariti paling pergh sekali siap dengan statistical figure)

Being the Fatin Nabila, I couldn’t help but reacted in a funny way duh why did I even do it — I had to put the oreo down. I was about to went to other isles but then no I came back and showed how firm I am with myself and took 3 tubes of oreo where the recipe only asked for 2, I am a rebel hahaha. But then this got into my mind, I blankly drove and with the ‘sel-sel otak bergabung’ Farah Najihah, she had to ask every single detail of everything.

“Along, ada masalah ke?”
“Takde.”
“Tipu.”
“Along tengah pikir ni betul ke oreo boikot.”
“Boikot tu apa?”
“Takleh beli.”
“Tak halal ke, tu ada cop JAKIM.”
“Bukan takleh makan, takleh beli nanti along explain.”
“Kalau takleh beli, maksudnya haram lah.”
“………”

I turned the radio off and asked her to sing. She magically stopped.

I was so lucky that the activist in me was not aggressive. If I was to narrate her the story of massacre in Palestine, she would not eat anything hahaha, my Farah Najihah is easily influenced may Allah guide her through. Being a typical Muslim (checking halal label, or ingredients only after buying it or worst after eating it), I checked online for the list of merchandise supporting the zionist entity. Our (my) ethical purchasing decision is frustrated by the lack of information as to which companies to boycott. Thing is, not everything boycotted are haram, most of them are halal and people always got the wrong idea of boycotting. Boycotting is basically to put financial pressure to those companies that supported Israel to change their policies. 

Remember this one occasion where McDonalds operation had come to an almost stop because of the pressurised campaign and attacks by the people whose moved by the genocide in Gaza particularly. There was this one guy, relax je bukak puasa makan nasi kerabu dekat McD pergh pergh and I was so amazed how Malays were so firmed with what they are doing and we care only when things are viral, right? Sorry, for generalising the Malays but you know better. When the war was announced to end, we were so happy because our campaign had at least made an impact but did the genocide actually ended, and did our solidarity went distorted? 

I have been one of the firm people to boycott Israeli goods. I have not purchased Nestle, Coca-Cola and McDonalds in a long time now. I am blessed with me being not that fanatical over fancy foods and drinks. I am so blessed to in the kampung eating nasi bungkus hahaha. Well, my fight maybe is easy and I know everybody is in guilt pun to see the zionist occupied land filled with blood. I know it is hard for some people because McD maybe is their staples, or Nestle is their only choice of brand or to have good skin by all means to only use L’oreal. But it only as hard as your mind think it is. As Mahatma Gandhi said, be the change you want to see.

p/s: You can always google which product to boycott. Have fun googling. There are a few companies that has changed their policies so the list is not that rigid. Here’s one inminds.com/boycottcard

p/s(ii): oreo tak boycott inshaAllah

Detergent


So harini teman umi pegi beli barang. Saya tukang tolak troli dan pengangkutan.
Tak lama lepas tu kami berenti dekat satu tempat.
Hmmm wangi.
Tempat sabun, biasalah.
Mak aihh, banyak nya detergent ni umi,
Agak-agak boleh bersihkan tak hati ni?

Love has no boundaries

So in June, 2011 I went to a Kem Kecemerlangan(?).

There was one group activity that took my pride down. The facis were asking us to draw a heart on a A4 paper and to write our parents’ wishes for us in that heart. Truth is, I have never known what my parents wished for me. I know that they wanted me to do them proud, but I did not know what exactly what. So, I wrote all the typical wishes. When we were all done, the facis asked us to tear own paper down. I bluntly followed their instructions (I did not tear them in an aggressive manner as I remember -- I felt something wrong somewhere) and there were some who cried and eagerly wouldn’t follow the facis’ instruction. I was like “apahal ni, lek la.”(dalam hati--translated to bakpo ni, relax la). The facis asked me why did I tear that down, (you told me to, tanya lagi.), I told them that when you had done something on your wishlist, it is a norm to cross that out hahaha kena intelectual sikit jawapan walaupun entah pape. But thinking back. its maybe the things that I had wrote were not really my parents’ dream and hope. It was what I was hoping from me to my parents. And maybe I was not that confident after all to grant all the wishes. Maybe I was a rebellious kid at that time, thinking my parents never loved me. 

I cried one night, so much that I could not even hold my head up. I was staring down, as the ground was more likely to hear me cry. Well, that typical motivation night where you supposed to cry, to remember how much had your mom and dad done for you to be in this world yadayada. But it hit me hard. I will never fail to cry (I bet everybody is) when it comes to my parents. The kakak faci was asking how I felt and I couldn’t even talk. I couldn’t even look at her in the eyes. 

I went back to my dorm, and continued crying. I remembered the next day my eyes were swollen and I could not lift my head. I was ni like ni kem kecemerlangan ke kem mak ayah ni?  Agak bengang disitu but as the time flies and I have grown calmer, lol I really love my parents, rupanya. 

Looking back, they actually love me too. So in this Kem Kecermelangan thingy, you should not have your phone with you. I wrote my mom a text message saying my phone got confiscated with the committees' numbers as well. So the next day, when we were having our lunch, one of the committee was searching for me saying that my mom had called. I was so nervous to call her back and praying so hard that everything was fine back at home. Then, the hello part began, I was so awkward to talk to her and she said that nothing she was just checking up on me. Lol what a big relieved that was. The thought of the worst thing might happen got into my mind. And the committee was a bit worried as well, what was the exact reason my mom called, (I was so shy to talk because my Kelate dialect is so thick that it blend in my KL slang hahaha but now i can disguise myself as a KL-an)

"Kenapa?"
"Takde apa. Saja nak tanya khabar."
"Tak penah duk jauh ke?"
"Tak penah kot."

Actually I had been away from her, more than a week for my PKBM camping. I supposed that I was labelled as anak mak back then. But yeah, bak kata Dr M, melayu mudah lupa.

So, as taken aback I was before for tearing the heart down (the thought of anak derhaka ke aku, alamak mungkin lepasni kena sumpah jadi batu), I believe that everybody deserves better chances. It is a bless actually to be far from your family (in my case -- not saying being close is a mistake) then you know that communication is the best way to stay connected; and you'd value your family even more.

p/s: bukan iklan magic sim. 

Doakan yang baik-baik

Rasa macam dah lama sangat tak menulis dalam bahasa ibunda, Kadang sebab terkeliru sama ada nak guna perkataan saya/awak atau aku/kau. Baru saya perasan perempuan adalah sejenis makhluk yang sangat kompleks. Bukan maksud saya untuk generalkan hal ini, tapi umum sudah tahu hal ini secara eksplisit. Dalam kata mudah, saya tidaklah begitu agungkan bahasa penjajah atau tidak juga membencinya, saya lebih gemar mengambil pendekatan yang bersederhana. Mungkin sebab salah-silah keluarga saya hanya diancam Jepun je pun, jadinya mungkin saya akan lebih berhati-hati apabila mengambil dasar pandang ke timur. Saya pun agak tidak yakin untuk berbahasa ibunda sebab kadang-kadang mak saya sendiri pun struktur bahasa melayu (malaysia; bergantung kepada apa yang diperjuangkan) tak betul sangat. Tapi tidak mengapa, atas dasar patriotisme dan nationalisme (kita tetap ummatan wahid; tapi mungkin lebih kepada keberadaan saya di Malaysia), saya akan cuba menulis dalam BM dengan panjangnya. 

Berkenaan dengan keputusan mendadak yang saya ambil untuk pulang ke Tanah Air, walaupun keadaan tengah goyah sampai menyebabkan saya berbual secara intelektual dengan seorang lelaki semasa dalam perjalanan pulang dari Jordan (transit) ke Malaysia. Lelaki itu dari Sabah, ada sopannya saya bahasakan dirinya sebagai “Uncle”. Kami duduk selang satu kerusi, (seat saya 8F, dan dia 8D, dan kat tengah tak ada orang). Dia menegur saya dahulu dalam bahasa Inggeris tapi menyangka bahawa dia orang Malaysia, saya cuba berdwibahasa (kadang saya agak ke-Indonesian daripada ke-Sabahan, tapi tidak mengapalah sekurangnya saya cuba). Menurut intonasi suara yang halus, saya rumuskan beliau sebagai seorang yang baik hati. Dan apabila dia bercakap berkenaan Sabah, disitulah pelbagai sentimen-sentimen yang sensitif di utarakan, dan enmiti yang dirasakan sudah tidak dapat dibendung lagi. Cuba untuk meneutralkan keadaan, saya cuba selatankan beberapa hal tapi apakan daya saya tak pernah menjejaki selatan tanah air, saya agak gagal disitu (“lame” sikit lah). Kegusaran yang dirasainya sebagai seorang bumiputera turut saya rasai dan pada ketika itu saya rasa longlai dan lemah, memikirkan apa yang patut saya buat. Dia akhiri perbualan itu dengan berkata, “takpelah u ada 10 jam (masa perjalanan) lagi sebelum sampai Malaysia nak pikir apa u patut buat.” 

Agak mendalam tusukan kata-katanya, saya agak panas seketika dalam pendingin hawa kapal terbang. Tapi disebabkan keletihan (transit di Jordan selama 6 jam), saya hanya mampu tidur selama 10 jam dan bangun hanya pada waktu makan. Saya tak sempat nak fikir. Tapi disebabkan saya duduk dekat KLIA dari 0000 sampai 1055, saya sempatlah berfikir sejenak tentang kerisauan yang patut saya rasa. Adakah cukup dengan risau? Adakah perlu kerisauan yang tidak membina? Adakah perlu kerisauan yang hanya akan membuahkan ide-ide kosong (hirupan kedai kopi)?

Sambung balik, berkenaan kepulangan saya ke Malaysia, saya dihujani pelbagai persoalan yang menunjukkan direksi yang sama, rata-rata mengesyaki saya kepulangan saya adalah untuk mengubah status kehidupan saya. Agak terkejut saya dengan reaksi kawan saya ini,

“Jangan senyap senyap la, nak kawen ke tunang ke gitau la. Tanak kawan kang.”

Begitu sekali sayangnya kawan-kawan (I’m so blessed) dekat saya tapi saya tetap tenang dan tabah, dengan jawapan skematikal;

“Doakan yang baik-baik.”

Dan akhirnya, itu menyebabkan kawan saya makin bengang lol.

Melihat cara fikir rakan-rakan sebaya, membuatkan saya terfikir yang alahai sudah dewasanya kita. Kalau dulu status sosial yang kita agungkan adalah dengan ada ramainya “followers” di media social yang 80% tidak kita kenal pun. Pengiktirafan sosial yang sangat picisan kita harapkan, dan kita bagi generasi 90-an, kahwin adalah status sosial baru yang “patut” kita kejar. Beginilah manusia, maafkan saya sekali lagi tergeneralkan hal ini. Tapi secara implisitnya itulah keadaannya.

Inilah salah anggap kita pada perkahwinan, iaitu hanya sebagai status sosial ataupun pengakhiran yang sejahtera dalam kehidupan. Sedangkan, ia lebih daripada itu. Kolektifnya akan merasa hal ini adalah solusi terbaik dalam segala permasalahan. Adakah kita sedang menipu diri sendiri, ataupun khayalan drama adaptasi novel menjadi hujah kita? Tapi itulah, pelbagai asbab yang kita cipta atau rasa itu bukanlah sebab konkrit untuk kita berkahwin. Kita harus bangun dari lamunan kita, yang perkahwinan bukan sahaja melibatkan dua pihak yang saling mencintai satu sama lain. Tapi melibatkan lebih dari jasad kita, dan pasangan. 

Apa yang kita inginkan dari perkahwinan? Rasa cinta yang tidak berkesudahan? Kita perlu ingat, pasangan kita manusia, punya hati dan perasaan. Dia bukan siri (/simsimi) yang akan ada bila saat kita perlu dan mendengar segala bebelan kita. Dia juga punya komitmen sebagai seseorang yang manusiawi. Egosentrik masing-masing tidak boleh dilunaskan lagi sesudah berumah tangga. Pada masa inilah, “give and take” perlu harmoni. Kerana perkahwinan itu bukan ruang untuk kita pentingkan diri, malah mementingkan orang lain. Masing-masing kena ada sikap toleransi yang tinggi, skil komunikasi yang efektif kerana berkongsi ruang dan perasaan itu bukan hal mudah. 

Perkahwinan juga bukan untuk menunjukkan kelebihan-kelebihan yang kita ada. Lain pula masa zaman bercinta, segala kelebihan mahu ditonjolkan agar kita tampak sempurna di mata dia tapi mana lagi kita mahu lari dari realiti, tiada siapa sempurna. Perkahwinan adalah untuk kita saling menerima kelemahan masing-masing sebab pada tuntasnya memang kita akan hidup dengan kelemahan masing-masing. 

Takrifan perkahwinan bagi kita adalah hal-hal manis bergula sahaja sampai mahu diabetes tapi bolehkah perkahwinan memenuhi ekpektasi kita sebegini? “Reality check!” Ia bukanlah dengan beribu baris patah kata puitis, bukanlah dengan sekebun bunga yang apabila hampir layu akan diganti baru, bukanlah dengan 50 batang lilin di meja makan, bukan. Tak salah, tapi itu adalah nilai tambahan dalam perkahwinan. Nilai tambahan takkan punya makna kalau ekspektasi kita tinggi. Jadi, turunkan jangkaan itu sedikit dan bawa-bawalah berhenti tengok drama melayu. 

Tak dilupakan juga rasa fobia bila berfikir hal kahwin ni, sangat abstrak perasaan tidak bersedia itu, dan tidak berkategori. Banyak benda kita tak sedia nak lepaskan, kadang-kadang kita terlalu meletakkan harapan pada diri kita sendiri atas apa yang kita mahu capai sebelum berkahwin. Rasanya kena tanya diri sendiri, adakah hal-hal yang kita nak itu akan terberhenti sejurus sahaja kita berkahwin? Rasanya sampai kesudah kita takkan sedia. Kadang bersedia pun harus dipaksa. Macam buat kerja sekolah, kalau cikgu tak minta kita akan jadi manusia paling relaks dalam dunia tapi kalau cikgu dah minta, kena juga paksa diri tu.

Akhir kata, elakkanlah diri kita menjadi seorang yang ektremis  — terlalu nak kahwin, dan terlalu taknak kahwin. Ambillah pendekatan yang sederhana, sesungguhnya itu adalah lebih baik. Sekarang pun musim orang kahwin, barakallah kepada yang mendirikan rumah tangga, moga baitul muslim yang dibina itu atas taqwa. Kepada yang belum kahwin, masa itu akan tiba, tak dekat dunia inshaAllah dekat syurga :) Yang menulis ni macam dah kahwin pula :p


Hujan hidup

So it is rainy in Kelantan, a heavy downpour I must say. I cant exactly tell what other states are experiencing, practically maybe the same as it is its season. 

I remember that I used to love rain so much that when it started to rain I would go out and spun around like theres no tomorrow. At time like this (December), my grandmas will be flooding, like cars cant stay in that compound or else it will break the car down. I remember staying at my grandmas until the age of 7. So, every year rain is something I look out for and I prayed for the flood. Yeah, I wanna swim like dory hahaha

As I grow up, my tolerance to rain kinda faded. I mean I still love the rain but now it doesnt serve me any importances. When its flooding, I cant go anywhere and now flood seems dirty to me, when it rains, I get heavy headache like seriously always. But I still love watching rain and I feel blessed everytime I heard the downpour. 

In Birmingham, the rain is not that heavy so I kinda miss Malaysian rain. The fact that I am now in Malaysia, and I can actually smell and heard the rain existence, I felt so happy. 

Rain symbolises something to someone, for me it symbolises hope. I used to be so worried when it is not raining. At home, the water supply is only from the rain. We collected our own water in the well, and transmitted it around. No, we dont scoop the water out, we have mechanism yknow. So when it is not raining, it is so obvious that theres no water in the well. Water is your basic needs, right. You practically cant live without water, well your body mass includes water as well so yeah.

And also, when it rains Allah hears you out. Irony, doesnt it? When it rains like so heavily you have to scream to your mom so that she can hear you, but with Allah you can speak your heart out in the most silent way but He hears you. How awesome Allah is and you cant even trust Him in dealing with your affairs? That is hope and love right there.

So actually, things in life if treated in different perspectives may serve you differently. As you grow up, your mentality grows and you tend to worry too much about things. We occupied ourself with so called big things in life that we absolutely have no control of the results. And we worry too much, we do. Stop worrying, it wont change anything :) sort things out, you cant aggravate the problems by worrying. start living your life like a happy person, make lots of duas and have tawakkul all the way.

P/s: to be worried sometimes its fine but dont take it to the extreme side :)

Terima kasih, Tuhan

Saya duduk sorang dekat airport. 
Hampir 12 jam.
dapat 3 jam internet percuma,
agak risau tapi Tuhan punya rahmat meluas,
sampai ke naik flight ke kelantan Dia tak putuskan wifi.
Terima kasih Tuhan.
Tapi macam zombi jugak la.
Dengan kiosk makanan pun belum bukak.
Yelah, landed jam 0000.
Cantek.

Saya memang terlupa langsung.
Saya takde cash.
Alamak nak hidup kat Mesia kena ada duit.
Alhamdulillah saya tak lupa pincode BIMB.
Dapatlah saya keluarkan satu not hijau.
Saya yakin kalau makan ni, 
Lesaplah dalam rm20,
Saya pikir saya ni lagi penting dari duit.

Saya tunggu depan secret recipe,
3 jam sebelum kedai bukak,
Taktido langsung,
Insecure sikit kot.
Lepastu saya pindah ke Old Town,
sebab dekat sikit dengan surau,
surau dia bukak pukul 6pagi.
Apabenda la nak makan ni.
Saya renung lama menu kat situ.
Dan tahu saya perlukan kopi,
untuk lagi 5 jam.

Beg besar saya sorong,
Cari meja untuk seorang, 
takdelah nampak lonely.
malangnya takde.
ada meja untuk 4.
saya parking kat situ,
dan decide untuk makan nasi lemak sambal sotong,
dengan secawan kopi.
Memang cari penyakit makan sotong sensorang ni.
Lepastu kopi dia memang kaw.
Saya bayar rm22.
tapi gembira dengan bakinya,
menyebabkan not-not duit tu beranak,
dan beraneka warna.
walau jumlahnya tak lagi besar.
life is how you viewed it.

Baru saya sedar saya makan dalam slowmo,
sebab makan sorang,
sambil perhati orang,
dengan bayi bertangisan,
ahh Malaysia.
kenapa menyedihkan.
Tapi sambal sotong dia sedap.
Alhamdulillah Tuhan bagi tekak ceni.
Nasib baik nasi lemak tu tak berkuah air mata.

Sudah makan,
saya beransur ke surau,
dengan harapan saya benar seorang,
saya dah ready nak keluarkan air mata,
tapi perghh jemaah haji semayang subuh pulee,
saya duduk saf belakang,
perhati tunduk bangun tetamu Tuhan.
saya rasa semacam muslimin tengah jemaah,
tapi sebab keadaan agak celaru,
takbir nya time bila pun saya taktahu.
Takpelah.
Tiba masa untuk saya duduk,
buka kitab untuk munajat,
terus ditegur adik kecil,
kak tolong jaga barang saya.
Itu kali pertama aku senyum,
sejak berpisah dengan rombongan.
terima kasih tuhan, 
kurniakan seseorang untuk bersuara.
kedut saya makin kurang.

Selesai amanah kecil itu,
saya keluar dari surau,
mencari lagi erti hidup seorang hamba,
berpusing saya dalam airport,
saya rasa kalau saya tak tukar baju ni,
nescaya saya akan dikesan security,
ke sana ke mari dengan beg besar.
Akhirnya lepas beberapa pusingan,
sudah jam 730.
saya pegi ke kaunter check in.
lepaslah beban saya menolak beg itu.
Alhamdulillah.
lepastu saya nampak kfc 24 hours.

Selepas itu semuanya agak smooth.
Sampailah saya ke gate.
Ramai orang time tu,
saya tak rasa nak beramah mesra,
hanya senyum kelat,
takut makcik-makcik tu terasa,
dengan mata saya yang agak kuyu.
tiba-tiba tanpa saya sedar,
saya keseorangan.
eh dorang tukar gate ke,
menyesal saya tak tegur tadi.
lepastu baru saya rasa kopi kaw ni betul-betul kaw,
saya berlari sampai ke hujung mencari kot-kot ada perubahan,
tapi kat board tu dia tulis flight sampai pukul 1050 je,
flight saya 1055.

saya mengheret kaki kembali ke gate tadi.
betul takde orang.
mungkin sebab saya awal sangat.
taktaulah.
saya serahkan semua pada Tuhan,
rasa malu sikit je,
sebab tak usaha sampai habis pun,
saya pasang telinga untuk mendengar announcement.
agak penat jugak 
bila satu announcement dalam 4 bahasa, direpeat lagi.

tiba-tiba ramai orang membanjiri gate tu.
saya takde hati nak tanya,
tapi terlihat boarding pass,
dan dialect percakapan antara mereka,
saya tahu mereka punya destinasi sama dengan saya.
tiba-tiba ada 4 orang texan uncles berada di tepi saya,
saya gembira sendiri.
ini adalah antara bucketlist saya.
untuk mendengar accent cowboy secara live.
terima kasih lagi sekali Tuhan.

Sedang rancak mereka berbual,
beruntunglah mereka saya tak dapat tangkap,
tiba-tiba ada seorang yang agak berusia datang,
dah takde tempat duduk kat luar gate tu,
saya rasa rugi tak tutup mata,
tapi Tuhan tahu kalau saya tutup mata ni,
saya akan rasa bersalah seumur hidup,
dan sebab saya takutkan rejection,
saya bangun dari tempat duduk
dan buat-buat ke tandas.
Terima kasih lagi sekali Tuhan.
saya fikir kalau saya mati time dalam flight nanti,
at least saya ada buat sesuatu.

Sejurus saya kembali ke gate,
gate dibuka.
saya pun menunjukkan identity sama boarding pass.
saya dah tak sabar nak balik.
duduk dalam gate pulak,
banyak kali betul saya duduk,
memang hobi,
makcik kat sebelah mengumpan untuk berbual,
kasihankan dia,
saya abaikan mata kuyu, juga kulit pucat ni.
saya senyum dan cuba menggamit setiap perkataan yang disebut.
saya agak wengweng ketika itu.
takut pula saya agak responsive yang tidak betul.
nasib baik saya analisis dulu.

akhirnya, sudah 1035, masa untuk saya naik flight.
Tolonglah saya nak tido kejap je Tuhan.
Saya duduk seat 9F tepi tingkap.
Rasa dah lama tak amek gambar menghala ke tingkap.
alhamdulillah dapat jugak amek gambar awan kat atas tu.
Subhanallah cantik sangat.
Disebelah saya, takde orang.
Disusuli seorang lelaki.
Saya bersyukur, takde masalah untuk saya tido ni.
Tiba-tiba ada bunyi dari seat depan.

Sudahhh budak 3 tahun merengek.
Saya biarkan saja.
Biarlah takpe, ni baru harmoni dunia.
Tapi budak tu intai belakang,
Takkan saya nak buat selamba badak,
Saya ajak dia aucak,
Dia makin lincah.
Risau gak ni seatbelt pun dia tak pakai.
Lama jugaklah pengaucakan itu berlangsung.
Sampailah time nak landing,
Dia tanak jugak duduk,
Sebagai manusia, saya risau kot kot landing japgi harsh sikit.
Saya ajak dia duduk dengan saya,
dia panjat kerusi tu dan disambut oleh saya.
Saya takde apa nak offer sebagai mainan.

Akhirnya dia bertindak sendiri,
Dia selongkar poket kerusi,
tempat saya simpan quran.
Dia ambil quran saya,
dan menyelak.
dia rasa tertarik dengan sticky flags yang saya tampal dalam quran.
saya biarkan saja dia dengan imaginasi dia.
sambil saya mengajar al-fatihah.
lembut betul lidah dia ikut sama.
Moga Tuhan rahmati adik sekeluarga.

Landing juga akhirnya dan dia selamat dalam pelukan saya.
Agak cuak la sikit sebab anak orang,
kang kena saman on the spot saya mana ada duit.
bila kapal terbang dah berenti, dia tanak turun.
Dia tanak ikut mak ayah dia.
Sudah adakah ini bermakna saya akan membawa tanggungan baru pulang ke rumah?
Dan dia nakkan quran saya.
Saya cuba memancing,
Meminta dia letakkan quran tu dalam beg.
Alhamdulillah berjaya.
Saya lambai dan dapat mmuah sebijik.
Saya tunggu dia keluar dulu baru saya keluar.
Saya taknak jalan kat belakang dia.
Memori ni sakit nak dilepaskan.

Saya turun tangga,
tunggu beg, agak lama.
Saya dah makin sabar dalam menunggu.
Dan saya heret beg ungu itu yang kian usang,
menemui keluarga tercinta.
Eh abah takde lah.
Ada umi, cik ngan Farah.
saya peluk semua macam saya tak pernah jumpa dorang.

saya dah tak penat dah.
mungkin penat ni umi yang absorb,
so saya offer untuk drive,
dalam 2 jam jugaklah saya drive.
Sampai rumah pukul 2 gitu.
Hah panasnya Malaysia hahahaha.
saya harap esok hujan.

Nak tunggu memang menyeksakan. Apalagi bila kita dah rasa benda ni sangat lah dekat ngan kita. Saya lalui series of penungguan yang tak dijangka on my way home. Hampir 48 jam saya tersadai tanpa tempat mastautin. Tapi, bila kita dah tersangat biasa menunggu, kita dah tanak merungut ataupun mengeluh. Tuhan ni power, Dia tahu banyak benda yang saya kena tunggu dalam hidup ni, He awesomely replies with a pinch of tarbiyyah, "Fatin Nabila, jangan gelojoh sangat.".Sebab kita yakin, Tuhan punya perancangan itu paling baik sekali. Dia tahu waktu bila kita boleh handle sesuatu benda tu. Dan paling best, time menunggu tulah kita jumpa Tuhan. Harapnya bila dah sampai destinasi, masih lagi bersama Tuhan :)



Hai Winter Break

I will always consider myself to be optimist, when I am actually an escapist.
A wishful thinker consumes more time I would say, doing nothing important, right? 
Everybody has their own sorta way to woolgather. Some will say sleeping, cleaning and even reading. I object that being a loafer is a way to escape. A lotus-eater is not a layabout, okay? Escaping needs hard work (la sangat).

Merepek sikit. Happy end of term, Brummies! Have a fruitful winter break :)

Bukan rakyat

Ditakluk bahasa jajah,
Manifestasi dia bukan darjah,
Tapi kalau diterjemah,
Semacam tidak munasabah.

Pertiwi bukan mudah,
Kalau jiwa tak telaah,
Di balik pembesar suara sudah,
Hai goyah?

Duduk di bangku mewah,
Tak semacam bagi faedah,
Cuba kalau sama sama kerah,
Mungkin kena perbetul fikrah.

Selamat 21

I am 21 alhamdulillah. Thanks for all the duas, may Allah grant you the same if not better. Ameen.

"I will let you do anything when you turn 21." - Abah.
(That conversation took place when I asked him to drive to somewhere which is 2hours away from home. But now I am too lazy to drive)

Well, I dont know to what extend is anything lol.
That is just one prove that I am a big girl now.
Big girl comes with big responsibilities, aite?

But will all these fiascos, I have to thank Allah for all the blessings He showers me. For all the problems that are eventually also blessings in disguise.
For good companies that Ive met in SKBA, SMKDI, KMP and UOB.
For great memories created.
For the utmost loves from everyone, awhh just thank you for the love.
For the best mom and dad, who choose to have me in the halal way, who pick good name for me, who take a good care of me even when you are lacking.
For the best sibs ever, you guys are too much sampaikan along have to be more than too much, well they are one of the reasons why I am fighting so strong (they cant see my weaknesses).
For those who had known me forever, dealt with my whatsoever.
For strangers.
Simply for everyone.

Perihal Bab 97

Ramai mencari perihal bab sembilanpuluhtujuh,
RahmatNya menurun semacam hujan di musim tengkujuh,
Jangan sekali kita angkuh,
Dengan rasa kita sudah cukup utuh.

Aku mendengar bualan sang tua,
Bertanya kawan seusia,
Tentang umur bulan puasa,
Nyaris kehujung katanya.

Terdengar lagi aku tentang mereka,
Katanya ini malam keduapuluhtiga,
Ganjil lah tu maknanya,
Marilah kita ke masjid pula,
Mencari redha Tuhan apa adanya,
Seribu bulan pahalanya,
Marilah kita kejar dengan segala kudrat kita,
Oh esok bagaimana?
Esok tidak mengapa!
Malam genap sebabnya.
Lailatul qadr pada yang ganjil adanya,
Buat apa kita membazir tenaga,
Simpanlah untuk lusanya pula.

Refleksi aku tertampar rasanya,
Sekurangnya mereka usaha,
Tapi aku ini bagaimana?
Makin hari semacam makin jauh usaha,
Lailatul qadr mampukah aku jumpa?
Adakah aku cari dengan penuh jiwa?
Atau hanya buah mulut saja?
Dengan diri aku paling takutnya,
Sebabnya syaitan tiada,
Tapi semacam makin teruk pula.

Keluhan

Tergedik bulu mata sang tua,
Melihat generasi seterusnya,
Bagai sudah hilang bahasa,
Terjelma hanya mainan mata.

Tergeleng sang pemuka kaunter,
Dengan suara bagai bergetar,
Menelaah pembeli gemar,
Kadang tak berlapik tegar.

Kurangnya masak kena tegur,
Tapi sebab masing-masing ego,
Takde sape mahu mundur,
Dua dua sama cannot go.

Terkesima manusia lain bangsa,
Kalau dulu berlapik manja,
Kini buat taktahu saja,
Membara itu umpama tak luar biasa.

Si arjuna cukup mengulat,
Sampai mana pun taktau tempat,
Syarah Sukarno semacam hebat,
Tapi cuma cakap yang lebat.

Disyarah lagi pasal kehidupan,
Macamnya dia kesian dekat orang Kelantan,
Tapi apa yang dia lakukan,
Zalimi orang setaman.

Tapi setiap apa yang berlaku,
Cuma mampu refleksi diriku.

Tabah gagah

Bagai terhenti degup aku seketika,
Mendengar khabar engkau derita,
Kau susuk manusia pembina,
Roboh dek uraian air mata.

Aku ini bukan simpati,
Aku cuma kalau boleh mahu kongsi,
Derita yang kau tanggung sendiri,
Takmau aku engkau alami lagi.

Kau gagah berdiri megah,
Tapi hati kau tengah merapuh,
Pulang aku patut merubah,
Tapi aku pun bingung berbagi belah.

Langit engkau semacam takkan cerah,
Matahari, bulan dan bintang seakan menyerah,
Pada yang kuasa kau malah pasrah,
Kau terima takdir walau susah.

Ketahuilah wahai ibu,
Kau tetap punya Tuhan dan aku,
Tuhan takkan tinggalkanmu,
Aku pula takkan membatu.

Tabahlah wahai emak,
Walau jalan kau penuh onak,
Tetaplah berdiri tegak,
Moga ganjaranmu bertamak.

Sabarlah wahai umi,
Mohonlah pertolongan Tuhan dengan sobri,
Dan solat tiang jati diri,
Diakan ada disisi,
Lebih dekat dari kau punya nadi.

Moga berterus amalmu,
Moga berterus sabarmu,
Moga berterus doamu.
Moga berterus pergantunganmu.
Allah sedang mempersiapkanmu,
Untuk hal yang lebih besar menantimu.



Kecilan

Kerja kita merhizome hati, apalah sangat.
Kalau nak banding dengan mereka yang menyumbang pingat.
Apalah sangat kita punya keringat,
Tak semacam membantu sejagat.

Usaha kita serupa tak dilihat,
Takpelah kita gerak bawah darat,
Bukan nak sangkal adanya peminat,

Isu patriotisme jadi bualan hangat,
Seakan yang membantah tiada kudrat,
Hukum agama siap diperalat,
Yang menegur dituduh sok malaikat.

Apa kita boleh buat?

Friend-ship?

What are we doing here?
Living life so lavish, ey?
Our heart have been ossified?
Turn into bones,  of fossils?
Their souls are petrified,
by we oh misguided.

Heartless are we?
For the waves of the sea,
Are more decent than us human, see
Look into the ship,
They are agonising,
They are hurting,
They are in pain,
They are in vain.

Where are we?
On the earth bounded by sea?
Or bounded by lines sketched by jealousy?





Ahh Sudah

Apa aku nak terjemah,
Kalau aku tak jamah,
Mahupun mamah,
Bahasa Kau megah.

Kosong jiwa aku,
Aku tahu Kau tahu,
Kau tahu apa aku perlu,
Kau tahu degil aku.

Apa ini Tuhan?
Aku tak salahkan,
Kasi aku ertikan,
Penat aku fahamkan.

Kau sayang,
Aku tahu tak renggang,
Pada Kau aku berulang,
Terima aku datang.

Buku cinta

Telah turun buku kasih sayang,
Dari yang maha penyayang,
kepada mereka yang paling perlu kasih sayang.

Harini kita zalimi definisi cinta,
Walau kanan ada mata,
Kiri juga ada mata,
Tapi hati tetap buta,
Sekeliling kita alpa,
Gerila paling hina,
Teman angkat senjata,
Musuh senyum ketawa,
Denyut nadi kian bahaya,
Hidup bagai tiada apa,
Kita hamba pada siapa?
Pada nafsu hawa’?
Atau Tuhan sekalian semesta?

Harini kita silap intrepretasi,
segala nilai sudah mati,
bagai tamadun sudah ekstinsi,
eupherates sudah banjiri,
tigris sudah menangisi,
mesopotamia sudah serah diri,
kita paling punya ciri,
tamadunan sejati.

Harini kita makin egois,
dunia tagih sepakat,
dunia tagih kewahidan umat,

Bukalah buku cinta,
Dalami kembali maksudnya.

Haih tenat

Tenat sudah jagatraya, 
Darah memancut percuma,
Ditangan proletar murba.

Apa kita sudah jembel adiwangsa?
Pidana kini jadi simbiosis atma,
Proklamir egosentrik makin leluasa.

Mahukah kita ia kekal mapan?
Prakarsa perdana sudah ada berzaman,
Apa kata kita sinergi lupuskan? 


"Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka, di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik." [3:110]

Sakit

I know that I will leave a hole in my pocket just by going to the NHS (/clinic). And I did. It cost me such a big amount of money just for the medicines. But after a while, I sat back and looked through the prescriptions, and I was thinking what would I learn from this?

Cliche sangat but yeah.

I got ill because of allergic reactions. I am allergic to certain things and fully aware of it but I don’t take heed. For me, allergic reactions should not be that severe. But, it got me wrong. I am paying big time for my carelessness, and for not following the rule of my body.

Well, let us put it this way, don’t you think that you should be allergic to sins? Everbody is, I dare to put my money on it. Your heart is in pain because of the allergic reactions to the sins. You may think it doesn’t have any effect on you but it is actually affecting you more than you think. You are denying the fact that you are actually not healthy. Allah has prescribed you with a whole bunch of medicines for your heart in the Quran. Take that prudential steps towards healing your heart. The choice is in your hands. He will forgive you, He will not cost you anything yet. Don’t wait for it too long or else your heart may die. And are we willing to pay for the place where dead hearts lie? 

“Allah has set a seal upon their hearts, and upon their hearing and there is a covering over their eyes, and there is a great punishment for them.” [2:7]

Selamat hari matang

Kau beraut paling sempurna,
Panakia aku paling berjaya,
Pada Tuanmu aku meminta,
Agar panjang kau punya usia.

Kau bernada paling elok,
Pada aku kau sebaik sosok,
Pada Tuanmu aku memujuk,
Agar kau kekal tunduk.

Kau energi paling positif,
Kau tak pernah pasif,
Menelaah anak yang semakin pensif,
Memohon pada Tuanmu aku aktif,
Agar kau berzaman sensitif.

Kau inspirasional,
Pada aku walau tak senasional,
Cinta kau tak pernah konditional.

Nanti kau dah dimamah usia,
Itu refleksi aku ketika dibangun tua,
Hari tu akan datang,
Ingatkan aku untuk menatang.

Selamat hari matang,
Umi sayang.

Lang buana

Terfikir aku dalam kekusutan massa,
Apakah kita menuju ke Langkasuka semula?
Apakah kita dissipati hukum Tuhan buana?

Semesta harus bernada sama,
Kalau tidak sumbang bunyinya,
Harmoni itu lambat sempurna,
Sebab kita goyang kaki semata.

Resmi hidupan tidak berakal,
Adanya Tuhan takpernah sangkal,
Kita ini banyak akal,
Tapi sikitnya amal.

Perihal cikgu

“Jadi cikgulah, long.”
“Kenapa, abah? Along taknak jadi cikgu.”
“Nanti senang jaga suami, anak.” This is my boost, whenever I am breaking down. Not the “Senang jaga suami, anak" part, though. Because I know, I am always in his du’a. He wanted me to become one and inshaAllah, (please make du’a as well) I will become one. 
I am always wanted to be a teacher, because my mom teaches and it’s pretty awesome to look at her writing on the board, and the excessive usage of red-inked pen. Well, maybe because my early life was exposed to the career of teaching only. My teachers teach so yeah. I never know what my dad does until I was 12. 
And as I grow up, my fond of teaching kind of faded. I’m not gonna lie, it’s about the salary thingy. For me, teachers make less money and I was researching what was the highest paid job, and made my way towards it.

When it came to the day that I really had to choose, for my UPU, I had chosen TESL, because of my dad. But I was not qualified so yeah I went to Perlis Matriculation College. I aimed for 4.00 and at least band 4 MUET just to pursue my undying desire for TESL. 
Then the real deal was this, Abah was so happy when I am considering TESL in USM for my degree. But, when this (studying in Birmingham) came up, he was not that happy. He didn’t really say it but he was like, “Abah rasa USM lagi bagus kot.” And people were saying I am so kental, to stay away from my family but abah would say, “Nampak je kental tu.” Ke abah yang tak kental duk jauh dengan along? Hahahaha

Anyway, there are some points of my life where, “Aku nak ajar senang je kot tapi kenapa kena belajar complicated sangat ni?” But, a smooth sea never made a skilled sailor. To educate others, the first thing I have to do is, educating myself.